Ληξιαρχείο
Η δήλωση γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έλαβε χώρα η γέννηση.
Υπόχρεοι να δηλώσουν τη γέννηση είναι:
α. Ο πατέρας του παιδιού.
β. Ο ιατρός
γ. Η μαία και
δ. Οποιοσδήποτε παραστάς κατά τον τοκετό.
Η υποχρέωση των κατά τάξιν επομένων γεννάται μόνο ελλείποντος ή κωλυομένου προς δήλωση του προηγουμένου.
Η δήλωση γίνεται να γίνει και από τη μητέρα ή αντιπροσώπου αυτής ,έχοντας ειδική εντολή δυνάμει συμβολαιογραφικού πληρεξουσίου.
Αν ο τοκετός συμβεί σε μαιευτήριο, νοσοκομείο, κλινική ,φυλακή ή σε άλλο ίδρυμα ή κατάστημα υπόχρεος για τη δήλωση είναι και η διεύθυνση τούτων.
Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση
2. Ταυτότητες των γονέων.
3. Πιστοποιητικό ιατρού ή μαίας.
4. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ( αυτεπάγγελτη αναζήτηση)
5. Ληξιαρχική πράξη Γάμου ή Συμφώνου Συμβίωσης (αυτεπάγγελτη αναζήτηση)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Η γέννηση πρέπει να δηλωθεί μέσα σε 10 ημέρες από τον τοκετό.
Στους υπόχρεους προς δήλωση της γέννησης ενώπιον Ληξιάρχου ,οι οποίοι παραλείπουν να προβούν στη δήλωση αυτή ,επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο α)ύψους 100 ευρώ ,εάν προέβησαν στη δήλωση μετά την παρέλευση της δεκαημέρου προθεσμίας δήλωσης και β) ύψους 300 ευρώ ,αν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών από τη λήξη της δεκαημέρου προθεσμίας δήλωσης.(εκπρόθεσμη δήλωση –άρθρο 49 του Ν.4144/2013)
Αρμόδιο Ληξιαρχείο για δήλωση υιοθεσίας νεογνών –ανηλίκων είναι το Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας των θετών γονέων, σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση υιοθεσίας .Για τους ενήλικες ,αρμόδιο είναι το Ληξιαρχείο που έχει συνταχθεί η Ληξιαρχική πράξη γέννησής τους.
Υπόχρεοι προς δήλωση της υιοθεσίας είναι οι θετοί γονείς ή τρίτο πρόσωπο εφοδιασμένο με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο από τους θετούς γονείς. Αν το άτομο που υιοθετήθηκε είναι ενήλικο, μπορεί το ίδιο να κάνει τη δήλωση.
ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ:
1.Αίτηση
2.Ταυτότητα
3.Δικαστική απόφαση υιοθεσίας.(Σε περίπτωση τελεσίδικης δικαστικής απόφασης αλλοδαπού δικαστηρίου: επίσημη μετάφραση στα ελληνικά –απόφαση ελληνικού δικαστηρίου για αναγνώριση του δεδικασμένου της απόφασης του αλλοδαπού δικαστηρίου, όπου απαιτείται).
4.Έκθεση επίδοσης στον Εισαγγελέα της πόλης που εκδόθηκε η δικαστική απόφαση.
5.Πιστοποιητικό τελεσιδικίας.
6.Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης του/των γονέα/γονέων.
7.Ληξιαρχική πράξη γάμου ή Ληξιαρχική πράξη Συμφώνου Συμβίωσης
8.Ληξιαρχική πράξη γέννησης (αν έχει γεννηθεί στην Ελλάδα) ή πιστοποιητικό γέννησης(αν έχει γεννηθεί στην αλλοδαπή ) του τέκνου.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ:Η Ληξιαρχική πράξη γέννησης για την υιοθεσία συντάσσεται με βάση τη δικαστική απόφαση περί υιοθεσίας ανηλίκου, ως εκ τούτου δεν πρόκειται για μεταβολή, οπότε δεν υφίσταται η προθεσμία του ενός μήνα. Σ’αυτή την περίπτωση δεν υπάρχει εκπρόθεσμο δήλωσης ,επειδή πρόκειται για σύνταξη νέας ληξιαρχικής πράξης γέννησης βάσει δικαστικής απόφασης.
Εάν υιοθετείται ενήλικος, η δικαστική απόφαση της υιοθεσίας θα καταχωριστεί στη ληξιαρχική πράξη γέννησης του ενήλικα ως μεταβολή και στην περίπτωση αυτή ισχύει η προθεσμία του ενός μήνα για δήλωση της μεταβολής.
Το όνομα του νεογνού καταχωρίζεται στη Ληξιαρχική πράξη της γέννησης ύστερα από δήλωση των γονέων που ασκούν τη γονική μέριμνα ή του ενός από αυτούς εφόσον έχει έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, θεωρημένη για το γνήσιο υπογραφής από δημόσια αρχή.
Αν ο ένας από τους γονείς δεν υπάρχει ή δεν έχει τη γονική μέριμνα ,η δήλωση του ονόματος γίνεται από τον άλλο γονέα.
Αν και οι δύο γονείς δεν υπάρχουν ή δεν έχουν τη γονική μέριμνα ,το όνομα καταχωρίζεται με δήλωση αυτού που έχει επιτροπεία του προσώπου του τέκνου.
Η γενόμενη σύμφωνα με τα ανωτέρω δήλωση ονοματοδοσίας δεν ανακαλείται.
Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση
2. Ταυτότητες των γονέων (διαβατήρια και άδειες διαμονής σε ισχύ για πολίτες τρίτης χώρας)
3. Έγγραφη εξουσιοδότηση με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής (σε περίπτωση που θα προσέλθει στο Ληξιαρχείο μόνο ο ένας γονέας) στην οποία θα αναγράφεται και το όνομα του παιδιού .
Η ονοματοδοσία γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου όπου έχει δηλωθεί ή γέννηση ή στο Ληξιαρχείο του τόπου μονίμου κατοικίας των γονέων, με Ληξιαρχική πράξη έκθεσης ονοματοδοσίας.
Με τις διατάξεις των άρθρων 25 & 26 του Ν.344/76 η βάπτιση έχει ως αποτέλεσμα την κτήση θρησκεύματος και όχι την κτήση κυρίου ονόματος. Μπορεί να εκληφθεί ως ονοματοδοσία –δηλαδή πρόσδοση κυρίου ονόματος- μόνο όταν στη δήλωσή της προβαίνουν και οι δυο γονείς από κοινού ή από τον ένα γονέα με έγγραφη εξουσιοδότηση του άλλου, με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής από δημόσια αρχή.
Η βάπτιση δηλώνεται στο Ληξιαρχείο που δηλώθηκε η γέννηση ή στο Ληξιαρχείο του τόπου τέλεσης του μυστηρίου(έκθεση βάπτισης).
Υπόχρεοι προς δήλωση της βάπτισης είναι:
α. Ο βαπτισθείς ,εφόσον έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του
β. Ο πατέρας ή η μητέρα ή άλλος που έχει την επιμέλεια του προσώπου αυτού
γ. Ο ανάδοχος
δ. Οι συγγενείς εξ αίματος του βαπτισθέντος μέχρι και του τρίτου βαθμού.
Η υποχρέωση των κατά τάξη επομένων γεννάται μόνο ελλείποντος ή κωλυομένου προς δήλωση του προηγουμένου.
Δικαιολογητικά:
1.Αίτηση
2.Ταυτότητα (διαβατήριο και άδεια παραμονής σε ισχύ για πολίτη τρίτης χώρας)
3.Δήλωση βάπτισης από το λειτουργό.
Με το άρθρο 49 του Ν.4144/2013 δεν προβλέπονται πλέον κυρώσεις για εκπρόθεσμη δήλωση βάπτισης.
Ο γάμος δηλώνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου τέλεσής του.
Υπόχρεοι προς δήλωση του γάμου:
Εκάτερος των συζύγων ή τρίτος με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Δικαιολογητικά:
1.Αίτηση
2.Ταυτότητες,διαβατήρια και άδειες παραμονής σε ισχύ (για αλλοδαπούς). Σε περίπτωση που προσέλθει ο ένας σύζυγος , θα φέρει μαζί του και την ταυτότητα του άλλου.
3.Η δήλωση γάμου την οποία συντάσσει ο ιερέας που τέλεσε το μυστήριο του γάμου ή ο Δήμαρχος ,στην περίπτωση που ο γάμος είναι πολιτικός .Η δήλωση του τελέσαντος το γάμο να είναι πλήρως συμπληρωμένη (ημερομηνία τέλεσης, ΑΦΜ, ΑΜΚΑ, επαγγέλματα συζύγων, φορέα ασφάλισης αυτών, ιθαγένεια, όνομα ,επώνυμο αλλοδαπών με ελληνικούς & λατινικούς χαρακτήρες σε παρένθεση.).
4.Πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης (για αλλοδαπούς) νομίμως επικυρωμένο και επίσημα μεταφρασμένο*.
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Ο γάμος πρέπει να δηλωθεί μέσα σε 40 ημέρες από την τέλεση.
Στους υπόχρεους προς δήλωση του γάμου ενώπιον ληξιάρχου, οι οποίοι παραλείπουν να προβούν στη δήλωση αυτή ,επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο α)ύψους 100 ευρώ ,εάν προέβησαν στη δήλωση μετά την παρέλευση της τεσσαρακονταημέρου προθεσμίας δήλωσης και β) ύψους 300 ευρώ ,αν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών από τη λήξη της τεσσαρακονταημέρου προθεσμίας δήλωσης.(εκπρόθεσμη δήλωση –άρθρο 49 του Ν.4144/2013)
*ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ:
-Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (apostille) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
-Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν μεν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης ,αλλά η χώρα μας έχει εγείρει αντιρρήσεις για την προσχώρησή τους, φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ,ως προς το γνήσιο υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σ’αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
-Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης ,φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ,ως προς το γνήσιο υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σ’αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
*ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Η μετάφραση γίνεται αποδεκτή εφόσον είναι:
-από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών
-από εξουσιοδοτημένο μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της αντίστοιχης Ελληνικής Προξενικής αρχής της χώρας έκδοσής τους
-από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών ,Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου
-από Έλληνα δικηγόρο .(Θα φέρει και επικύρωση του γνησίου της υπογραφής από τον αρμόδιο Δικηγορικό Σύλλογο).
Η ιερολόγηση του πολιτικού γάμου δηλώνεται στο Ληξιαρχείο που τελέστηκε και δηλώθηκε ο πολιτικός γάμος ή στο Ληξιαρχείο που τελέστηκε ο θρησκευτικός γάμος. Στη δεύτερη αυτή περίπτωση συντάσσεται έκθεση ιερολόγησης η οποία αποστέλλεται στο Ληξιαρχείο που δηλώθηκε ο πολιτικός γάμος. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση της Ληξιαρχικής πράξης του πολιτικού γάμου( & αυτεπάγγελτη αναζήτηση)
Υπόχρεοι προς δήλωση της ιερολόγησης του γάμου:
Εκάτερος των συζύγων ή τρίτος με ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση
2. Ταυτότητες των συζύγων ή διαβατήρια και άδειες παραμονής σε ισχύ (για αλλοδαπούς-πολίτες τρίτης χώρας)
3. Δήλωση γάμου ,την οποία συντάσσει ο ιερέας που τέλεσε το μυστήριο.
Η δήλωση της λύσης του γάμου γίνεται στο Ληξιαρχείο που δηλώθηκε ο γάμος είτε στο Ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας του δηλούντος(έκθεση διαζυγίου) είτε στο ληξιαρχείο του τόπου όπου βρίσκεται το δικαστήριο που εξέδωσε τη σχετική απόφαση (έκθεση διαζυγίου). Στην περίπτωση έκθεσης διαζυγίου η έκθεση αποστέλλεται στο Ληξιαρχείο που δηλώθηκε ο γάμος. Απαραίτητη είναι η προσκόμιση της Ληξιαρχικής πράξης του γάμου (& αυτεπάγγελτη αναζήτηση)
Δικαίωμα δήλωσης του διαζυγίου έχουν οι δύο σύζυγοι ή τρίτο πρόσωπο έχοντας ειδικό συμβολαιογραφικό πληρεξούσιο.
Δικαιολογητικά:
ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
1. Αίτηση
2. Ταυτότητα
3. Δικαστική απόφαση λύσης του γάμου
4. Έκθεση παραίτησης από τα ένδικα μέσα των δύο συζύγων
5. Πιστοποιητικό Γραμματέα Πρωτοδικείου περί μη άσκησης ένδικων μέσων
6. ΑΦΜ,ΑΜΚΑ ,φορέας ασφάλισης των συζύγων (εφόσον υφίσταται)
ΜΗ ΣΥΝΑΙΝΕΤΙΚΟ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
1.Αίτηση
2.Ταυτότητα
3.Δικαστική απόφαση λύσης του γάμου
4.Έκθεση επίδοσης στον εναγόμενο
5.Πιστοποιητικό Γραμματέα Πρωτοδικείου περί μη άσκησης ένδικων μέσων, μετά την παρέλευση της από το νόμο οριζόμενης προθεσμίας
6.ΑΦΜ,ΑΜΚΑ,φορέας ασφάλισης των συζύγων ( εφόσον υφίσταται)
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Το διαζύγιο πρέπει να δηλωθεί μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία που κατέστη αμετάκλητη η δικαστική απόφαση.
Στους υπόχρεους προς δήλωση του γάμου ενώπιον ληξιάρχου, οι οποίοι παραλείπουν να προβούν στη δήλωση αυτή ,επιβάλλεται με απόφαση του Γενικού Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης πρόστιμο α)ύψους 100 ευρώ ,εάν προέβησαν στη δήλωση μετά την παρέλευση της μηνιαίας προθεσμίας δήλωσης και β) ύψους 300 ευρώ ,αν προέβησαν σε δήλωση μετά την παρέλευση ενενήντα ημερών από τη λήξη της μηνιαίας προθεσμίας δήλωσης.(εκπρόθεσμη δήλωση –άρθρο 49 του Ν.4144/2013)
Επισημαίνεται ότι για την εκπρόθεσμη δήλωση ληξιαρχικών γεγονότων ,τα οποία συνέβησαν πριν την ισχύ του νόμου 4144/2013 ισχύουν οι προγενέστερες διατάξεις περί της επιβολής προστίμων.
Η συμφωνία δύο ενήλικων προσώπων ,ανεξάρτητα από το φύλο τους ,με την οποία ρυθμίζουν τη συμβίωσή τους (σύμφωνο συμβίωσης ) καταρτίζεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο. Η ισχύς της συμφωνίας αρχίζει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου στο ληξιαρχείο του τόπου κατοικίας τους ,το οποίο καταχωρίζεται σε ειδικό βιβλίο του Ληξιαρχείου.
Δικαιολογητικά:
1. Αίτηση
2. Ταυτότητες των συμβαλλομένων (για αλλοδαπούς-πολίτες τρίτης χώρας :διαβατήρια και άδεια παραμονής σε ισχύ)
3. Συμβολαιογραφική πράξη.
4. ΑΦΜ και ΑΜΚΑ των δύο συμβαλλομένων
5. σφαλιστικός φορέας ,εφόσον υφίσταται
6. Πρόσφατο πιστοποιητικό γέννησης (για αλλοδαπούς) νομίμως επικυρωμένο και επίσημα μεταφρασμένο*.
*ΕΠΙΚΥΡΩΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ:
-Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης, φέρουν την επισημείωση της Σύμβασης της Χάγης (apostille) από την αρμόδια αλλοδαπή αρχή επί του πρωτοτύπου ξενόγλωσσου εγγράφου και όχι σε μεταφράσεις αυτών.
-Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που έχουν μεν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης ,αλλά η χώρα μας έχει εγείρει αντιρρήσεις για την προσχώρησή τους, φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ,ως προς το γνήσιο υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σ’αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
-Πιστοποιητικά που εκδίδονται στις χώρες που δεν έχουν προσχωρήσει στη Σύμβαση της Χάγης ,φέρουν επικύρωση των Ελληνικών προξενικών αρχών στην αλλοδαπή ή του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών ,ως προς το γνήσιο υπογραφής του αλλοδαπού οργάνου. Η επικύρωση και σ’αυτή την περίπτωση γίνεται στο πρωτότυπο και όχι σε φωτοτυπία.
*ΕΠΙΣΗΜΗ ΜΕΤΑΦΡΑΣΗ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
Η μετάφραση γίνεται αποδεκτή εφόσον είναι:
-από τη Μεταφραστική Υπηρεσία του Υπουργείου Εξωτερικών
-από εξουσιοδοτημένο μόνιμο δημόσιο υπάλληλο της αντίστοιχης Ελληνικής Προξενικής αρχής της χώρας έκδοσής τους
-από πτυχιούχο μεταφραστή του τμήματος Ξένων Γλωσσών ,Μετάφρασης και Διερμηνείας του Ιονίου Πανεπιστημίου
-από Έλληνα δικηγόρο .(Θα φέρει και επικύρωση του γνησίου της υπογραφής από τον αρμόδιο Δικηγορικό Σύλλογο).
Το Σύμφωνο Συμβίωσης λύνεται :
α)με συμφωνία των μερών, που γίνεται αυτοπροσώπως με συμβολαιογραφικό έγγραφο,
β) με μονομερή συμβολαιογραφική δήλωση, εφόσον έχει επιδοθεί προηγουμένως με δικαστικό επιμελητή πρόσκληση για συναινετική λύση στο άλλο μέρος και έχουν επέλθει τρεις (3) μήνες από την επίδοση και
γ)αυτοδικαίως ,αν συναφθεί γάμος μεταξύ των μερών.(αυτοδίκαιη λύση)
Η λύση του συμφώνου συμβίωσης ισχύει από την κατάθεση αντιγράφου του συμβολαιογραφικού εγγράφου, που περιέχει τη συμφωνία ή τη μονομερή δήλωση ,στο ληξίαρχο όπου έχει καταχωριστεί και η σύστασή του.
Στην περίπτωση αυτοδίκαιης λύσης του Συμφώνου Συμβίωσης ,οι σύζυγοι –πλέον-υποχρεούνται να δηλώσουν την αυτοδίκαιη λύση του Συμφώνου Συμβίωσης και στο ληξίαρχο του τόπου όπου έχει καταχωριστεί το Σύμφωνο Συμβίωσης τους, προσκομίζοντας τη ληξιαρχική πράξη του γάμου τους.
Η δήλωση θανάτου γίνεται στο Ληξιαρχείο του τόπου θανάτου ή στο Ληξιαρχείο του τόπου ταφής.
Υπόχρεοι προς δήλωση του θανάτου είναι:
α. Οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος ,οι συνοικούντες μετ΄ αυτού ή οι εις τον αυτόν τόπον ευρισκόμενοι και
β. καθένας που παραβρέθηκε στο θάνατο.
Η δήλωση μπορεί να γίνει και υπό του διατηρούντος Γραφείου Κηδειών, στον οποίο ανετέθη η εκφορά του νεκρού ή του υπ’αυτού εξουσιοδοτημένου υπαλλήλου.
Δικαιολογητικά:
1.Αίτηση
2.Αστυνομική ταυτότητα του δηλούντος
3.Έγγραφη πιστοποίηση θανάτου που εκδίδεται από το ιατρό που νοσήλευσε το/τη θανόντα/ούσα (νόμιμα θεωρημένο) ή, αν δεν υπάρχει τέτοιος ιατρός ,από τον ιατροδικαστή ή τον ιατρό πραγματογνώμονα που ορίζεται από την οικεία αστυνομική ή δικαστική αρχή.
4.Αστυνομική ταυτότητα του/της θανόντος/ούσης. Σε περίπτωση απώλειας της αστυνομικής ταυτότητας προσκομίζεται βεβαίωση της αστυνομίας περί της απώλειας.
Επισημαίνεται ότι δεν επιτρέπεται ο ενταφιασμός προσώπου χωρίς την προσκόμιση της ληξιαρχικής πράξης θανάτου αυτού στην οποία πρέπει να αναφέρεται ο ακριβής τόπος ενταφιασμού ,καθώς και η ημερομηνία και η ώρα αυτού.
Σύμφωνα με το άρθρο 13 του Ν.344/76:
1.Οι διορθώσεις σε Ληξιαρχική πράξη απαιτούν τελεσίδικη δικαστική απόφαση.
2.Σφαλμάτα ,προφανώς εκ παραδρομής, σε Ληξιαρχική πράξη τα οποία δεν αφορούν τον τόπο, ημέρα, μήνα ,έτος και ώρα τέλεσης του βεβαιουμένου στην πράξη γεγονότος, δύνανται να διορθωθούν και με άδεια του Εισαγγελέα Πρωτοδικών ή ,όπου δεν εδρεύει Εισαγγελέας, του Ειρηνοδίκου, μετά από έρευνα και εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων.
3. Σφάλματα ,προφανώς εκ παραδρομής, σε ληξιαρχική πράξη ,που αφορούν τον τονισμό ή τους γραμματικούς και φθογγολογικούς κανόνες ,δύνανται να διορθωθούν από τον αρμόδιο Ληξίαρχο ,ύστερα από έρευνα και εξακρίβωση των πραγματικών στοιχείων .
ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Οι διορθώσεις αντιμετωπίζονται κατά περίπτωση και ως εκ τούτου απαιτούνται αντίστοιχα δικαιολογητικά .
Για κάθε περίπτωση διόρθωσης ληξιαρχικής πράξης πληροφορίες στα τηλέφωνα:
210-6145141,2106145132.
Μεταβολές που επέρχονται στην αστική κατάσταση του φυσικού προσώπου μετά τη σύνταξη των Ληξιαρχικών πράξεων καταχωρούνται στο περιθώριο της αντίστοιχης πράξης ,μέσα σε ορισμένη προθεσμία και βάσει ορισμένων ,για κάθε περίπτωση μεταβολής, δικαιολογητικών.
Για κάθε περίπτωση διόρθωσης ληξιαρχικής πράξης πληροφορίες στα τηλέφωνα:
210-6145141,2106145132.